Säästövinkki: Luovu käteisestä


Jos haluat säästää enemmän, luovu käteisen käytöstä.

Säästäminen ja oman talouden hallinta perustuu sen helppoon seurantaan. Tai pitäisi perustua. On niitäkin artikkeleita, jotka kehottavat kantamaan käteistä mukana juuri sen verran, kun on varaa kuluttaa: ei tule kulutettua liikaa. Mutta tämän ongelma on se, ettei ikinä opi omasta kuluttamisestaan yhtään mitään. Mihin raha kuluu? Pitäisi ottaa kuitit talteen ja käsitellä kotona. Entä jos osa hukkuu? Ja varmasti hukkuu.

Jotta voit helposti seurata omaa kulutustasi, kannattaa maksaa aina kortilla. Näin maksusta jää merkintä pankkiisi tai luottokortille, jonka voit haluamallasi tavalla käsitellä.

Löytyykö lukijoista henkilöitä, joille käteinen on ehdottoman tärkeä työkalu kulutuksen rajoittamiseen? Mielelläni luen kommentteja, kiitos.

Kommentit

 1. Ei tule paljoa käteistä käytettyä, viimeksi Espanjan matkalla.

  VastaaPoista
 2. Omakohtainen kokemus on hyvin samansuuntainen eli luovuttuani pitkälti käteisen käytöstä pystyin ja innostuin todella tarkkaan ja vaivattomaan kulutuksen seurantaan.

  Käytän itse OP:en PIVO palvelua jossa näen tuon avulla kulutukseni sekä kulutuksen jakauman. En ole tuosta yrittänyt ottaa dataa ulos mutta ajatuksissa on joten toivotaan että tuo onnistuisi.

  VastaaPoista
 3. Käteisen käyttö vähentää rahankäyttöä, koska ihmisillä on sisäänrakennettu tarve välttää tappiota. Kortilla maksaessa tämä ilmiö ei ole läheskään niin vahva, koska siinä ei aistit todella koe häviötä tapahtuvan. Tämän vuoksi käteinen keskimäärin vähentää rahankäyttöä. Asia ei ole tietenkään niin yksinkertainen ja kyse on keskimääräisestä ihmisestä eikä kaikista. Suurimmalle osalle välineellä ei ole merkitystä. Ongelmatapauksien pitäisi ehdottomasti keskittyä käteisen käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan linjassa oman näkökulmani kanssa. Mutta olen eri mieltä siitä, miten ongelma kannattaisi ratkaista.

   Sillä se ei tietenkään ratkea, että siirtyy käteisestä korttiin ja unohtaa seurannan. Ajatus nimenomaan olikin, että siirtyy kortin käyttöön, jotta voi seurata helpommin / paremmin. Puoliväliin jätettynä toki huono, ja parempi varmaan pysyä käteisessä.

   Eli, jos haluaa raha-asiansa hallintaan, pitää olla hyvä näkyvyys siihen, miten rahaa käyttää. Käteisen käyttäminen hankaloittaa tätä. Ongelmatapauksissa pitäisi keskittyä taitojensa ja raha-asioidensa näkyvyyden parantamiseen. Ymmärryksen kautta tulee myös järkeä kulutukseen. Toivottavasti.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut kirjoitukset

Vertailu: paras osakevälittäjä ei ole Nordnet. Vai onko sittenkin?

Laskuri taloudelliseen riippumattomuuteen

Vertaislainoilla 20% korkotuottoon