Rikas isä, köyhä isä - kannattaako lukea

Aika moni lukenut kirjan "Rikas isä, köyhä isä". Itse ahmin kyseisen teoksen vasta viime viikonloppuna, enkä ymmärrä meteliä. Päinvastoin.

Kirjan sisältö mahtuisi tyypilliseen amerikkalaiseen tyyliinsä yhdelle A4:lle ja loppu on jaarittelua asian tiimoilta ja itsekehua kun onni on potkaissut.

Kuten monessa muussakin rikastuneessa, Kiyosakissa yhdistyy rohkeus, vainu ja onni. Näistä se menestys on syntynyt. Mikään "Do-It-Yourself" -tyyppinen kirja ei kuitenkaan ole kyseessä, eikä Kiyosaki anna yhtä perusohjetta enempää käytännön vinkkejä. Tämä perusohje on vapaasti referoituna:
Hanki omaisuutta, joka tuottavat rahaa. Älä hanki vastuita, joiden pitäminen on kallista.
Tämä perusohje on todella hyvä ja siihen tartutaan useaan otteeseen varsinkin kirjan alkuvaiheissa. Suuri osa ihmisistä - suomalaisistakin - kokee asunnon hyvänä sijoituksena, kun se on itseasiassa usein melko suuri kustannus, vastikkeiden, kiinteistöverojen, jätevesimaksujen yms muodossa. Onhan jossain toki asuttava, mutta sijoituksena sitä on vaikea pitää. Sijoituksia sen sijaan ovat osakkeet, rahastot, korkosijoitukset jne. Omista niitä ja vältä tavaranhimoa. Tässäpä tuon kirjan suurin ydin.

Kiyosaki tuo ainakin suomalaiseen mieleen melko paljon liikaa esille omia onnenpotkujaan ja esittää monen seikan vähintäänkin harhaanjohtavasti, ellei jopa valheellisesti. Kattavimmin kritiikki on summattu John T. Reeden blogissa, joskin siinä ehkä tartutaan jo ihan lillukanvarsiinkin.

Loppukaneetti: motivaatiopuheena ihan OK, mutta sijoitusnoviisille valheellinen kuvaus sijoittamisesta. Kiyosaki ei varmasti ihan näin asioita kerro omalle jälkipolvelleen.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti