Huimaa osaketuottoa Piotroskin strategialla

Lue myös: Indeksin voittaminen yksinkertaisella strategialla: Joel Greenblatt ja Magic Formula
Tämä blogikirjoitus on viimeinen osa kymmenenosaista blogisarjaa

Joseph Piotroski

Piotroski opettaa nykyiseltään Stanfordin yliopistossa kirjanpitoa. Hänet tunnetaan vuonna 2000 julkaistusta paperista, monen mielestä hyvin onnistuneesta sellaisesta.

Piotroskin menetelmä vaikuttaa tehokkaalta. Esimerkiksi value-investing.eu:n backtestauksessa (data vasta paperin ilmestymisen jälkeen) Piotroskin menetelmä on järjestäen päihittänyt muut vertailun menetelmät. Validea.com:in esimerkkiportfolio on lihonnut vuodesta 2004 10,3% vuosivauhtia, S&P 500:n kasvaessa vain 2,2%.

Piotroskin menetelmä

Piotroskin menetelmästä on kirjoitettu hyvin esimerkiksi taloudellinenriippumattomuus -blogissa, mitä kautta itsekin tähän ensimmäisen kerran tutustuin - lukekaa siis sieltä. Kiteytettynä Piotroski on luonut järjestelmän, joka mittaa yhdeksää erilaista mittaria. Näiden mittareiden avulla, järjestelmä antaa yritykselle pisteitä nollasta yhdeksään: korkeita pistemääriä saaneet yritykset pärjäävät paremmin kuin muut.

Myönnetään, että tämä menetelmä tuntuu itsestäni kaikkein kiinnostavimmalta. Hieman pelottaa se, että menetelmä on kuitenkin luotu backtest-datan avulla (korjaus: menetelmän on validoitu backtest-datan avulla): Piotroski loi hypoteesinsa ja testasi ne vuonna 2000 datalla, joka oli vuosilta 1976-1996. Piotroskin hypoteesit toki perustuvat aikaisemmalle tutkimukselle, joten täysin villiä backtest-arvailua tämä ei missään nimessä ole. Lisäksi, vuodesta 2000 on jo kulunut aimo tovi, minä aikana järjestelmä on toiminut hyvin.

Track-record

Piotroskin omassa tutkimuksessa, voittajiin sijoittaminen ja häviäjien shorttaaminen olisi tuottanut vuositasolla 23% - yli tuplaten S&P 500 vuosituoton.
Validea.com:in esimerkkiportfolio on lihonnut vuodesta 2004 10,3% vuosivauhtia, S&P 500:n kasvaessa vain 2,2%.

Mitä opittiin

No ainakin sen, että tässä on äärimmäisen kiinnostava valmis strategia seurattavaksi.

Seuraavaksi pitää koota kaikki opit yhteen ja alkaa rakentamaan omaa, systemaattista, orjallisesti noudatettavaa strategiaa.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

4 kommenttia:

  1. Hieman pelottaa se, että menetelmä on kuitenkin luotu backtest-datan avulla

    Ei ymmärtääkseni. Referoi mistä tämän luit.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, teoria on tietysti testattu jälkitestauksella. Tuossa kohdassa Piotroski kertoo millä perusteilla on testaukseen otannan ottanut.

    Mutta se, että sanot menetelmän olevan kehitetty backtestauksella on väärin. Näin ei ole. Teoria on toki jälkitestauksella varmennettu. Data miningia tässä ei ole käytetty. Sitä ilmeisesti ajoit takaa.

    VastaaPoista
  3. Kyllä, nyt ymmärsin sinua paremmin :)

    Molemmat pointit, jotka otit esille ovat myös mielestäni valideja.

    VastaaPoista
  4. Löydät lisätietoa Piotroski F-pisteet tästä: Piotroski

    VastaaPoista